Foto: TZ Orebić

Koje sve gastronomske ljepote nudi poluotok Pelješac turisti mogu doznati idućih mjesec dana koliko će trajati Festival peljeških okusa, nova manifestacija koja je okupila veliki broj lokalnih proizvođača. 

U program se uključilo pedesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova, školjkara, kreirana su dva festivalska jelovnika koja se nude po cijeni od 150 i 230 kuna, a određene etikete vina povoljnije su do 20 posto. Snižene su i cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima.

Foto: Screenshot/TZ Ston

Ovo je, kažu, drugi festival u ljetnoj sezoni koji je započeo taman nakon što je završio Festival peljeških kapetana, a kroz koji psojetitelji mogu upoznati najbolje okuse lokalnih specijaliteta koji su sastavni dio zdrave mediteranske kuhinje upisane na UNESCO listu nematerijalne baštine. Tajna je u umjerenosti, ali i sezonskim namirnicama, kratkom putu iz mora i polja do stola, kratkoj termičkoj obradi i čaši vrhunskih vina, a takvih na Pelješcu ne nedostaje.

Sorta plavac u svijetu je proslavila ovaj poluotok, njome je zasađeno gotovo 90 posto vinograda koji se na nekim dijelovima strmo spuštaju prema moru kreirajući najljepše pejzaže. Dingač, Postup, Plavac iz Ponikava ili s područja Dranča, najtraženiji su plavci.

Foto: TZ Janjina

Festival peljeških okusa rezultat je suradnje turističkih zajednica općina Ston, Janjina, Orebić i Trpanj, koje drugu ljetnu sezonu organiziraju atraktivne festivale i na taj način promoviraju gostima atraktivnu ponudu i sadržaje ove destinacije. Ovo ljeto na Pelješcu se sprema još jedan sličan događaj – Festival soli koji će se održat od 20. kolovoza do 20. rujna.