>
  3 min. čitanja

BRUDET ILI BRUJET Tradicionalna dalmatinska marenda

BRUDET ILI BRUJET Tradicionalna dalmatinska marenda
Foto: PROMO

Izvrsna je vijest da je projekt Splitsko-dalmatinske županije u kojem sudjeluje Morski HR, zajedno s nizom tradicionalnih restorana i konoba u našoj rubrici "Gastro", dobio u Opatiji ovogodišnju nagradu za naj gastronomski doživljaj. Upravo zato nam je veliko zadovoljstvo promovirati tradicionalna dalmatinska jela s restoranima koji rade čitavu godinu. Danas idemo u Jesenice, u konobu Bajso.

Konobu vodi sin Ante, a kuhar je otac Jure Tomas Bajso, koji nam kaže:

- Ovo je obiteljska konoba koja cijelu godinu radi 10-ak godina, ali sam u ovome poslu cili život - priča nam otac Jure Tomas.

Konoba se nalazi u starom selu Jesenice, na pola puta između Splita i Omiša. - -

- Konoba je u selu na 230 metara nadmorske visine, zračne linije 600 metara od mora, 14 km iz Splita, 11 km iz Omiša - opisuje nam Jure Tomas i dodaje:

- Kod nas je sve friško, lokalni ribari i mesari, i vinari većinom radimo s OPG-ovima. Držimo se poljičke stare kuhinje. Nema puno brčkanja, sve je domaće i onako kao nekad.

Za ovaj put odlučili smo se probati domaći brudet ili brujet, kako ga nazivaju u ovom dijelu Dalmacije.

Od sastojaka potrebno nam je:

  • Maslinovo ulje
  • Ljutika, koliko i ribe
  • Hobotnica
  • Grdobina ili ugor
  • Škampi
  • Sol, papar, lovor
  • Kvasina
  • Med
  • Bijelo vino

Priprema:

Na ugrijano maslinovo ulje stavimo ljutiku te mišamo, dok se dobro ušuviga.

Prvo ide iskrižana hobotnica na komade, škarpunčići.

Ugor/grdobina idu zadnji jer se brže kuvaju.

Začini: kvasina, med, listovi lovora i sol/papar po potribi.

10 minuti prije kraja poplašimo malo sa škampama.

Sve skupa se kuha oko 45 minuta.

Juric Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.