>
Kako kreće hladnije doba godine, tako se i recepti prilagođavaju kaloričnijim namirnicama. Svaki kuhar ima svoj recept za gulaš a ja ga spremam na slijedeći način.
Otkoštim meso od divljači, junećeg ili svinjskog buta, plećke, izrežem ga na kockice. Na svinjskoj masti popržim kapulu (crveni luk) dok ne povene, malo mrkve, malo selena (celera), pire od rajčice ili konšervu.
Stavim meso, posolim, zapaprim i sve zajedno pirjam. Dodam malo muškantnog oraščića i zalijem crnim vinom i vodom. Gulaš se kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša, ovisno o vrsti mesa koje se priprema, dok se umak ne zgusne dovoljno, stalno miješajući pazeći da ne zagori.
Da umak ne bude kiselkast pred sam završetak kuhanja dodam 3- 4 suhe šljive. Umak mora biti gust, kiselkasto-sladak, dobro uravnoteženog okusa. Na kraju propasiram umak, te ga poslužim uz njoke, kuhanu tjesteninu ili pire krumpir.
Pola sata prije završetka kuhanja u gulaš se može dodati krumpir, narezan na kockice. Škrob iz krumpira dodatno zgusne gulaš, pogotovo ako malo duže odstoji.
Kad je gulaš skuhan, može se u njega još dodati sitno sjeckani peršin. Pri serviranju može se poslužiti ribani sir Parmezan ili neki sličan.
Pojedini kuhari još znaju dodati u umak malo ružmarina te dva suha lovorova lista, što ja ne prakticiram.
Marijan Zujić
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev