>
  2 min. čitanja

GULAŠ Jednostavni domaći recepti

GULAŠ Jednostavni domaći recepti
Foto: Marijan Zujić

Kako kreće hladnije doba godine, tako se i recepti prilagođavaju kaloričnijim namirnicama. Svaki kuhar ima svoj recept za gulaš a ja ga spremam na slijedeći način.

Otkoštim meso od divljači, junećeg ili svinjskog buta, plećke, izrežem ga na kockice. Na svinjskoj masti popržim kapulu (crveni luk) dok ne povene, malo mrkve, malo selena (celera), pire od rajčice ili konšervu.

Stavim meso, posolim, zapaprim i sve zajedno pirjam. Dodam malo muškantnog oraščića i zalijem crnim vinom i vodom. Gulaš se kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša, ovisno o vrsti mesa koje se priprema, dok se umak ne zgusne dovoljno, stalno miješajući pazeći da ne zagori.

Da umak ne bude kiselkast pred sam završetak kuhanja dodam 3- 4 suhe šljive. Umak mora biti gust, kiselkasto-sladak, dobro uravnoteženog okusa. Na kraju propasiram umak, te ga poslužim uz njoke, kuhanu tjesteninu ili pire krumpir.

Pola sata prije završetka kuhanja u gulaš se može dodati krumpir, narezan na kockice. Škrob iz krumpira dodatno zgusne gulaš, pogotovo ako malo duže odstoji.

Kad je gulaš skuhan, može se u njega još dodati sitno sjeckani peršin. Pri serviranju može se poslužiti ribani sir Parmezan ili neki sličan.

Pojedini kuhari još znaju dodati u umak malo ružmarina te dva suha lovorova lista, što ja ne prakticiram.

Marijan Zujić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.