>
Iskustvo je pokazalo da su se mnoga najednostavnija jela ujedno pokazala i najboljima. Među njih spada i frigana riba, za čiju pripremu je potrebno svega desetak minuta.
Očišćenu ribu oprati, ocjediti i posušiti papirnatim ubrusom. Lagano je uvaljati u oštro brašno (ne smije se pretjerati s količinom brašna) te frigati u vrelom ulju s jedne pa s druge strane nekoliko minuta zavisno od veličine ribe.
Friganu ribu izvaditi na tanjur na kojemu se nalazi papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće, posoliti je i odmah toplu servirati uz narezani limun te razne priloge kao što su: lešo blitva ili špinat, lešo krompir s rikulom, pečeno povrće.
Ribu posuti sa sitno sjeckanim peršinom i češnjakom te po želji dodati maslinovog ulja. Od salata možete servirati: zelenu salatu, narezanu rajčicu, šeri, rikulu ili bilo koju drugu sezonsku salatu. Posebno će vam riba prijati uz hladni gemišt od kvalitetnog bijelog vina.
Mnogi će prigovoriti na serviranje ribe uz čili papriku, da to ne ide zajedno a ja za to imam nekoliko razloga. Paprike raznih vrsta, veličina i boja su mi uvijek nadohvat ruke, besplatne, jer ih uzgajam na balkonu, svakodnevno ih konzumiram uz razna jela a govori se da pozitivno djeluju na zdravlje.
Moderna medicina je tek u novije vrijeme počela prepoznavati ono što su drevni Maje i Asteci znali tisućama godina, da su kapsaicin i drugi elementi ljute paprike blagotvorni za očuvanje našeg zdravlja na potpuno prirodan način. Ljutu papriku se smatra iznimno efikasnom protiv moždanog udara. Osim kao začin, čili se koristi i u liječenju raznih zdravstvenih tegoba. Njegove aktivne komponente pokazuju antioksidativno i antimikrobno djelovanje. Antioksidativna svojstva fenolnih komponenti pobudila s veliko zanimanje. Različita istraživanja dokazuju pozitivan učinak fenolnih tvari u sprečavanju nekih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, promjena na živcima…itd. Čili je prava riznica vitamina: vitamin A, vitamina K, vitamin C, riboflavin, niacin, tiamin, vitamin E… Odličan je izvor slijedećih minerala: željeza, magnezija, fosfora, kalcija, selena.
Prev 1of12 Next
Tekst i fotografije: Marijan Zujić
PROČITAJTE JOŠ:
Ćakule ugodne naroda gurmanskog – Frigana trlja ili barbun
ŽELINA KUŽINA Trlja pečena na grill tavi
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev