>
  3 min. čitanja

KOMIŠKA I VIŠKA POGAČA Jednostavni domaći recepti

KOMIŠKA I VIŠKA POGAČA Jednostavni domaći recepti
Foto: Marijan Zujić

ekada sirotinjska pučka spiza a danas delicija koju mnogi obožavaju. Jednostavno I brzo se priprema a često se poslužuje kao predjelo. U tijesto se može staviti crnilo od sipe pa dobijete crnu okruglu pogaču kao što vidite na slici.

Tijesto za pogaču zamijesiti od slijedećih sastojaka:


1kg brašna tip 500,
1 vrećica suhog kvasca,
oko 1/2 l vode,
prstohvat soli,
2 žlice maslinovog ulja.

Nadjev za pogaču:

2 veće kapule (crveni luk),
sjeckani pelati rajčica,
20 slanih srdela,
začini po želji,
2 žlice domaćeg maslinovog ulja.

Priprema:

Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka te ga ostaviti da se diže. Tijesto se može zamijesiti dan ranije te ga ostaviti jedan dan u hladnjaku da "ODMARA".

Na maslinovom ulju propirjati narezanu kapulu, dodati nasjeckane pelate te ih pirjati dok tekućina ne ispari. Dodati začine po želji ( papar, peršin, kapare, origano…) Premjesiti tijesto te ga podijeliti na 2 dijela. Jedan dio razvaljati na veličinu tacne u kojoj ćete peći pogaču. Može se peći na papiru za pečenje koji se stavi na gradele u štednjaku bez tacne. Na ovaj način, pogača bude hrskavija te se prije ispeče.

Tijesto se prekrije nadjevom, rajčicom i kapulom pa preko toga poslagati očišcene filetirane slane srdele sa dovoljnim razmakom da budu lijepo raspoređene. Zatim prekriti drugom polovicom razvaljanog tijesta te premazati s malo maslinovog ulja. Viljuškom nabadati gornje tijesto da se ne podiže tijekom pečenja. Peče se u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta ovisno o debljini tijesta i nadjeva. Kapulu i pelate ne treba soliti jer su srdele već dovoljno slane. Razlika između VIŠKE I KOMIŠKE POGAČE je samo u tome što se u višku pogaču ne stavljaju rajčice.

U slast!

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

Viška pogača među gastro adutima Hrvatske u 2022.
Gastronomija je jedan od aduta kojim se Hrvatska uvijek trudi istaknuti u svijetu. Ako je suditi prema globalnoj listi Taste Atlasa o 100 najboljih jela i kuhinja za 2022. godinu, u jakoj konkurenciji nam dosta dobro ide. Na temelju ocjena više od sto tisuća korisnika, hrvatska je kuhinja na Taste
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.