>
Teška hrana, kao i blagdani, lagano su već za nama, pa se već opet pomalo tradicionalno, početkom godine većinom okrećemo prema laganijim i zdravijim verzijama prehrane. Okrepa i zdravlje trebale bi na tanjuru obilježiti barem ovaj siječanj. Evo i novog prijedloga našeg suradnika Marijana Zujića.
Raža se obično prodaje na ribarnici već očišćena a ako nije, treba joj očistiti stomak, škrge i oderati joj kožu kliještima.
- lovorov list, 2 komada
– kapula; 1 kom srednje veličine
– mrkva, 2 kom srednje veličine
– krumpir, 3 do 4 komada srednje veličine
– rajčica, 1 do 2 kom srednje veličine, crvena, zrela oguljena i bez sjemenki
– 2 do 3 lista svježeg celera
– peršin nekoliko svježih listova
– češnjak, 6 česana
– kvasina, 0,4 dcl
– maslinovo ulje; 1 dcl,
– riža kuhana, 10 dkg
– papar u zrnu i svježe mljeveni; desetak zrna i malo mljevenog
Na maslinovu ulju kratko frigajte kapulu i mrkvu. Nakon toga dodajte očišćeni izrezani krumpir, i češnjak, peršin, rajčice, zrna papra, lovor, oko litru vode. Kuhajte na srednjoj vatri, dok krumpir ne omekša te dodajte izrezanu ražu, po potrebi nadoliti vode, da je riba prekrivena te dodati malo kvasine. Kada voda provrije, smanjite na lagano kuhanje još dvadesetak minuta. Raža se ne smije prekuhati niti ostati sirova. To se provjeri ako vilica lagano prolazi kroz meso ribe, kad se počnu kosti lagano odvajati od mesa ribe.
Kad je jelo gotovo, meso ribe se izvadi na pliticu te začini domaćim maslinovim uljem, sitno sjeckanim češnjakom i peršinom te po želji dodatno posoli i popapri.
Juha se procjedi i u nju doda malo kuhane riže, sitno sjeckanog peršina te malo komadića očišćene kuhane ribe. Po potrebi dodatno posoliti, popapriti, te dodati par kapi maslinovog ulja.
U slast!
Marijan Zujić
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev