>
Iz moga iskustva, zadnjih 20-ak godina, puno prije će me privući ribarnica negoli mesara. Jednostavno, prolazeći mimo ribara, stotinu mi ričeta pasa kroz glavu, a nerijetko čim kupim, prešim doma bacit se na posao.
Mušule se mogu spravjat na nekoliko načina ali posebno su mi drage u paru sa vongolama. Još ako nam dolaze iz stonskog zaljeva, tada će naša priča biti posebno zaokružena.
Sve ono što nam mušula da iz mora, s vongolicama izbalansiramo, taj okus soli i freškine od mora, postane kremozan i punog okusa. Sigurna sam da naši okusni pupoljci polude!
Evo jedne zgodne ričete kako ih ja spravjam. Ako imate priliku, slobodno se upustite u ovu morsku avanturu.
Mušule 2 kila
Vongole 1 kg
Morač 1 glavica
1 Luk
Petrusin
3 pice česna
1 čaša pelate
Maslinovo uje
Sol
Papar
Riblji temeljac
Kapare
Motar
Makaruli
Na maslinovom uju izdinstati luk i komorač, nasitno isjeckan, posoliti i popapriti.
Nakon što dobije zlatnu boju, kratko popržit cesan, uliti riblji temeljac i pustiti desetak minuta da kuha.
Dodati pelatu.
Mušule otvoriti na pari, i očistit ih. Nemojte ih predugo kuhati.
Ipak je poželjno da najbolje od sebe puste u toću a ne na pari
Nakon par minuta što ste izdinstali morač i luk, dodati očišćene mušule , cijele vongole i kapare.
Pustiti 15 min da se kuha i dodati pri kraju još soli i papra ako treba.
Ocijeđene i skuhane makarule, izmješati s toćem i poklopiti još pet minuta da se prožmu sastojci.
Katija Guljelmović
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev