2 min. čitanja

MORSKA MAKARUNADA Recepti dubrovačkog primorja

MORSKA MAKARUNADA Recepti dubrovačkog primorja
Foto: Katija Guljelmović

Iz moga iskustva, zadnjih 20-ak godina, puno prije će me privući ribarnica negoli mesara. Jednostavno, prolazeći mimo ribara, stotinu mi ričeta pasa kroz glavu, a nerijetko čim kupim, prešim doma bacit se na posao.

Mušule se mogu spravjat na nekoliko načina ali posebno su mi drage u paru sa vongolama. Još ako nam dolaze iz stonskog zaljeva, tada će naša priča biti posebno zaokružena.

Sve ono što nam mušula da iz mora, s vongolicama izbalansiramo,  taj okus soli i freškine od mora, postane kremozan i punog okusa. Sigurna sam da naši okusni pupoljci polude!

Evo jedne zgodne ričete kako ih ja spravjam. Ako imate priliku, slobodno se upustite u ovu morsku avanturu.

Sastojci:

Mušule 2 kila

Vongole 1 kg

Morač 1 glavica

1 Luk

Petrusin

3 pice česna

1 čaša pelate

Maslinovo uje

Sol

Papar

Riblji temeljac

Kapare

Motar

Makaruli

Priprema:

Na maslinovom uju izdinstati luk i komorač, nasitno isjeckan, posoliti i popapriti.

Nakon što dobije zlatnu boju, kratko popržit cesan, uliti riblji temeljac i pustiti desetak minuta da kuha.

Dodati pelatu.

Mušule otvoriti na pari, i očistit ih. Nemojte ih predugo kuhati.

Ipak je poželjno da najbolje od sebe puste u toću a ne na pari

Nakon par minuta što ste izdinstali morač i luk, dodati očišćene mušule , cijele vongole i kapare.

Pustiti 15 min da se kuha i dodati pri kraju još soli i papra ako treba.

Ocijeđene i skuhane makarule, izmješati s toćem i poklopiti još pet minuta da se prožmu sastojci.

Katija Guljelmović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.