>
  2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Bob ili Bobica – Sirotinjska, ali vrijedna namirnica

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Bob ili Bobica – Sirotinjska, ali vrijedna namirnica
Foto: Katija Guljelmović

Danas ću se posvetiti sirotinjskoj hrani, sočivu, tkz. Bobici.

Nedavno , prilikom berbe maslina otac je pričao da su žene iz Hercegovine rado pomagale u berbi maslina u stara doba.

Kaže, tad se nije plaćala dnevnica u novcu, nego su imale objed i ulja po zasluzi.

Često su znale i bile vješte u trampi, pa bi za dodatnu zaradu trampile bobicu ili slanić za još uja.

Kaže da se nikada nisu dijelili, te da su uvijek sjedale zajedno s njima za trpezu.

Bobica se najčešće spravja k’o i druga sočiva.

Jako ju je važno pokišati dan prije da omekša i nabubri. Prije natapanja vodom treba pregledati je li čista i odstraniti uvele bobe.

Sutradan je stavite kuhati (pola kila je dovoljno za 4 porcije) s 4 lista freske lovirike i par zrna crnog papra.

U isto vrijeme na prosuji ugrijte 1 dcl maslinovog uja na koje ćete lagano izdinstati 2 manja ili jedan veći luk, 3 pice česna i jedna ožica konzerve.

Kad se sve sljubilo, dodat jednu ožicu muke, izmješati i dodati zapršku u bobicu kad učini prvi ključ.

Nakon toga smanjiti i kuhati do kraja, otprilike uru vremena.

Gotovo jelo začinit sjeckanim petrusinom i maslinovim ujem, te zasoliti po želji.

Dobar tek!

Katija Guljelmović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.