>
  3 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Kupus na ožicu

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Kupus na ožicu
Foto: Katija Guljelmović

Kako je stađon (=godišnje doba) od kupusa, tako se ne može dogoditi da nam bar jedan dan u setemani (=tjednu) kupus ne začini naše trpeze (=stolove) i komine. Divlji kupus je možda najzdraviji kupus, poznatiji pod imenom raštika!

Othranio je brojne generacije, posebno izmedju ratova. Raštika traži škrtu zemlju i surove uvjete, jače zime, sušu i kiše. Zato nije ni čudo da se u Dalmatinskoj zagori moze naći izuzetno dobra raštika.

Kad krene zima i pade nam na pamet skuhati Zelenu menestru, jer se to jelo najčešće kuha s raštikom, stari užaju rijet (=reći) da je kupus najbolji kad ga pasa (=prođe) led. Danas je ova namirnica jako popularna i tražena u Americi. Cijena raštike u tamošnjim restoranima doseže do vrtoglavih 100 dolara.

Cjenik jednog od njujorških restorana koji nude kupus / raštiku - Foto: Screenshot

Ovo jelo koje spravjam (=pripremam), je često bilo na našoj trpezi. Baba bi ga kuhala od ostataka kupusa i jako je jednostavno za spraviti. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i 40-ak minuta da bi ovo kreposno jelo bilo na trpezi.

Sastojci:

1 veća glavica luka

Ožica (=žlica) svinjske masti

Malo maslinovog uja

Ožica dimljene slatke crvene paprike

20 dag dimljene pancete

Pola kila raštike

Pola kila krumpira

3-4 mrkve

Sol, papar

Foto: Katija Guljelmović

Priprema:

Na masnoći uja i masti, prodinstati luk i na gotov luk dodati mljevenu papriku.

Izrezati pancetu na kockice i dodati na luk, te pustiti par minuta da se malo zajedno dinsta.

Dodati krompir i mrkvu na kockice i podliti vodom tek toliko da pokrije povrće.

Nakon 15-ak minuta dodati kupus čije ste listove izrezali na rezanca debela oko 1 cm.

Pustiti da se do kraja skuha, začiniti po želji i eto ga… Jelo je gotovo !

U slast!

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zelena menestra | | Morski HR
Zaljubljenica u tradicijsku kuhinju, kuhajući po ričetama naših baka, Katija Guljelmović iz Trstenog svoju je frizersku profesiju stavila u drugi plan i posvetila se kuhači, kako kaže, svojoj odanoj
RECEPTI DUBROVAČKOG KRAJA Falsa (lažna) menestra | | Morski HR
Često su se, u neimaštini, izmišljala jela. Nije se vazda imalo koliko se htjelo, pogotovo prije kad je broj ukućana u jednoj obitelji, u odnosu na današnje doba, bio nezamisliv. Znale bi za trpezom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.