>
Za vruće ljetne žege, nema boje slastice od tradicionalnog hladnog paradižota. Činio se u mnogim krajevima, dodavali su mu se razni začini, ali meni je ipak najdraži onaj začinjen s limunovom koricom i maraskinom.
Služi se hladan, u zdjelicama , i nema ljepšeg osvježenja nego doći s kupanja,osvježit i zasladiti se s paradižotom.
Potrebno vam je:6 jaja6 ožica cukara1 litra mlijekaPetit Beure keksiKupica maraskinaGratana kora 1 limuna1 ožica muke
Odvojiti žumanjca od bjelanjaca.
Žumanjca izbatiti s cukarom, limunovom koricom i mukom.
Izbatiti posebno bjelanca u čvrsti snijeg.
Staviti mlijeko da provre.
U zdjelice za posluživanje na dno izlomiti keksa, ne previše jer ce vam pokupiti svu kremu od slastice.
Na uzavrelo mlijeko ožicom stavljati žličnjake od bjelanca i pustiti ih da se uzdignu pola minute, okrenuti ih u mlijeku na drugu stranu da učinu jos jedan ključ. Šupljačom ih vaditi i slagati na kekse.
Tako svaku pojedinačno napuniti.
Osim u zdjelice, možete servirati direktno u plitku ukrasnu zdjelu pa kasnije služiti u zdjelicama.
Kad ste svo bjelance potrošili, u mlijeko lagano, neprestalno mješajući dodavajte bačeno žumanjce sa sastojcima i pustite da se lagano zgusne.
Stalno mješajte da vam se ne bi stvorile grudvice.
Kad se krema počne gusnuti dignite s vatre,dodajte maraskino i sjedinite ga s kremom.
Izlijte kremu preko jastučića od bjelanjaca i stavite hladit.
K’o djeci bi nam još na to nagratali čokolade. Mljac….
U zamjenu za limun, ako nemate domaći i neprskani, izvrsno će vam poslužiti Dolcela Limun šećer u kesicama.
Volim ga staviti čak i u rozatu ili padišpanj jer ima jaku aromu.
Jeftina i vječna slastica našijeh baka.
U slast !
Katija Puljizević
PROČITAJTE JOŠ:
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Stađon od rozoline
MOTAR Divlje povrće s okusom mora
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev