>
  1 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Posne prikle (fritule)

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Posne prikle (fritule)
Foto: Katija Guljelmović

Bezbroj je ričeta o priklama. Od ovih s jajima, jabukama, krompirom ili jogurtom, osobno su mi za Badnji dan najdraže ove tradicijske, posne prikle. K’o djecu su nas s njima redovito častili za vrijeme kolendavanja i čestitanja Badnje večeri.

Priprema je brza i ako ste spretni , vruće priklice možete imati za sat vremena na vašem stolu.

Potrebno vam je:

Pola kila brašna

freški kvas

1 šećer vanilija

3 ožice šećera

Kora jednog  neprskanog lemuna i jedne naranče

Kupica rakije

Grožđice

Kvas kojem ste dodali po jednu malu ožičicu brašna i šećera stavite da se diže u 1 dcl mlake vode.

Dignuti kvas dodati u brašno, zajedno s ostalim sastojcima i dobro izmiješati.

Nadodavati mlaku vodu po potrebi i tijesto dobro batiti drvenom kuhačom, da dobije  sto više zraka. Tijesto mora biti srednje gustoće, nikako pregusto.

Pokriti ga da kisne i pustiti ga da se udvostruči.

Malom žlicom grabiti tjesto i prigati u dubokom  suncokretovom ulju.

Ožicu uvijek skvasiti u čaši vode prije nego s njom zagrabimo tjesto.

Time tijesto lakše sklizne u ulje.

Kad lagano porumene okrenemo ih s druge strane a gotove vadimo na  papirnati ubrus da pokupi višak ulja.

Gotove pospemo sa štaubom i cimetom.

U slast !

Foto: Katija Guljelmović

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

Recepti za Badnjak: Domaće fritule s kvascem i praškom za pecivo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.