>
Iako neki nisu ljubitelji tog prekrasnog povrća, moram reći da je njegov sastav izuzetno zdrav i nutritativno bogat. Neki od nas artičoke čuvaju do samog cvijeta i tada ih beru za ukrašavanje doma, dok drugi uživaju u njihovu okusu. Moram priznati da sam pobornik jednog i drugog.
Njihova priprema ne zahtjeva posebnu vještinu. Artičoke jednostavno volite ili ne – sredine nema. Prije same pripreme, potrebno im je odrezati vrhove, odstraniti tvrđe listove j ostaviti samo sredinu cvijeta koju lagano raširite. Pokišati ih u mlakoj vodi pola sata.
Za pripremu 8 artičoka učinite smjesu za punjenje od:
2 manje glavice luka,
3 pice česna,
petrusin
kopar na sitno,
sol, papar,
3 ožice krušnih mrvica
i parmezan
Povežite s maslinovim uljem u gušću smjesu i time punite artičoke koje ste prethodno malo raširili.
Slažite ih uspravno u teću primjerene veličine, da vam na kraju budu blago zbijene.
Između njih dodajte mladi biž (po želji možete i bob, ovisno o stađonu).
Nadolijte 1 dcl maslinovog ulja i vode tek toliko da ih pokrije.
Poklopljeno kuhajte 40-tak min na srednjoj vatri (dok vam donji djelovi lista ne omeksaju).
Poslužite ih s pulentom ili rizima.
Dobar tek!
Katija Guljelmović
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev