>
U ovo blagdanko vrijeme, vjerujem da je svakoj domaćici pravi izazov što napraviti od slatkarije za Božićne feste.
I sama se često susrećem s istim pitanjem.
Prije nekog vremena, proučavajući stare ričete (=recepti) iz cijele Hrvatske, dobila sam jako staru i vrijednu Starinsku kuharicu koja je stara vise od 120 godina.
Iako su joj korice jako bile oštećene, sadržaj kuharice je ostao besprijekorno uredan i svako slovo je zlata vrijedno.
Od svih kolača koje sam testirala, najljepša mi je bila baš ova torta od suhih smokava i arancina (=narančinih korica)
To su inače , dvije slastice koje su obavezne na trpezi u Dalmaciji za blagdane.
Suhim smo smokvama tratavali kolendare, pričekivali goste i sami se sladili. Tu tradiciju poštujem i danas. Zpravo, suhe smokve su najbolje od sušenog voća koje imamo, slatkog okusa, kremaste su teksture te vrlo iskoristive. Slažu se dobro i sa slanim zalogajima, primjerice odlično idu uz sir. Suhe smokve su odlične za probavu jer su bogate vlaknima, uz to su i odličan izvor željeza, kalcija, kalija i vitamina B te antioksidansa. Jedina mana koju imaju je puno kalorija, puno više nego što ih imaju freške smokve!
6jaja
30 dag cukara (=šećera)
30 dag mljevenih mjendula (=badema)
10 dag čokolade u prahu
10 dag sjeckanih arancina
2 ožice (=žlice) prezle
Malo klinčiča i cimeta
Sok i korica 1 lemuna (=limuna)
Snijeg od 8 bjelanjaca
Izmiješati postepeno žumanjce i cukar, dodati limunov sok i nakon toga dodavati postupno suhe sastojke.
Na kraju u smjesu dodati čvrsto izbaćen (=izmućen) snijeg i sve zajedno izmiješati drvenom kuhačom, nikako mikserom.
Izliti u pripremljen kalup i peći uru vremena na 170 °C.
Ohlađenu tortu prerezati po pola i namazati marmeladom od naranče ili lemuna. Ukoliko nemate ovu marmeladu, možete i nekom drugom.
U originalnoj ričeti, stoji ribizla, ali ja preferiram naranču.
Ukrasiti čokoladnom glazurom i suhim smokvama!
Sigurna sam da ćete izborom ove stare slastice vratiti sjećanja na djetinstvo i uzivati u njenom okusu!
Blagoslovljen Božić od srca uredništvu Morskog i svima koji ga prate!
Katija Puljizević
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev