>
  2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Starinska torta od suhih smokava i arancina

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Starinska torta od suhih smokava i arancina
Foto: Katija Puljizević

U ovo blagdanko vrijeme, vjerujem da je svakoj domaćici pravi izazov što napraviti od slatkarije za Božićne feste.

I sama se često susrećem s istim pitanjem.

Prije nekog vremena, proučavajući stare ričete (=recepti) iz cijele Hrvatske, dobila sam jako staru i vrijednu Starinsku kuharicu  koja je stara vise od 120 godina.

Iako su joj korice jako bile oštećene, sadržaj kuharice je ostao besprijekorno uredan i svako slovo je zlata vrijedno.

Od svih kolača koje sam testirala, najljepša mi je bila baš ova torta od suhih smokava i arancina (=narančinih korica)

To su inače , dvije slastice koje su obavezne na trpezi u Dalmaciji za blagdane.

Suhim smo smokvama tratavali kolendare, pričekivali goste i sami se sladili. Tu tradiciju poštujem i danas. Zpravo, suhe smokve su najbolje od sušenog voća koje imamo, slatkog okusa, kremaste su teksture te vrlo iskoristive. Slažu se dobro i sa slanim zalogajima, primjerice odlično idu uz sir. Suhe smokve su odlične za probavu jer su bogate vlaknima, uz to su i odličan izvor željeza, kalcija, kalija i vitamina B te antioksidansa. Jedina mana koju imaju je puno kalorija, puno više nego što ih imaju freške smokve!

Za tortu je potrebno:

6jaja

30 dag cukara (=šećera)

30 dag mljevenih mjendula (=badema)

10 dag čokolade u prahu

10 dag sjeckanih arancina

2 ožice (=žlice) prezle

Malo klinčiča i cimeta

Sok i korica 1 lemuna (=limuna)

Snijeg od 8 bjelanjaca

Priprema :

Izmiješati postepeno žumanjce i cukar, dodati limunov sok i nakon toga dodavati postupno suhe sastojke.

Na kraju u smjesu dodati čvrsto izbaćen (=izmućen) snijeg i sve zajedno izmiješati drvenom kuhačom, nikako mikserom.

Izliti u pripremljen kalup i peći uru vremena na 170 °C.

Ohlađenu tortu prerezati po pola i namazati marmeladom od naranče ili lemuna. Ukoliko nemate ovu marmeladu, možete i nekom drugom.

U originalnoj ričeti, stoji ribizla, ali ja preferiram naranču.

Ukrasiti čokoladnom glazurom i suhim smokvama!

Sigurna sam da ćete izborom ove stare slastice vratiti sjećanja na djetinstvo i uzivati u njenom okusu!

Blagoslovljen Božić od srca uredništvu Morskog i svima koji ga prate!

Katija Puljizević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.