>
Vjerovatno ste svi čuli za moje malo rodno mjesto Trsteno. Osim što je poznato po jednom od najstarijih parkova s područja Europe – Arboretumu, po tome što je svaka kuća iznjedrila po jednog ili više pomoraca, a svaka domaćica njegovala ružu Centofiliu za činit liker Rosulin, čuvamo i ričetu Trstenske torte staru više od stoljeća.
Omiljena je to torta koju čuvamo iz naraštaja u naraštaj, kroz koju se prožima i osjeća dašak prošlosti i starine, te nedamo da se zaboravi.
Kako je zaštitnik Trstenoga Sveti Vid, tako je i ta spomenuta torta uvijek krasila trprzu za feste. Osim za tu našu festu, činila bi se i za Božić i Uskrs.
Potrebno je :
12 jaja
12 ožica cukara
35 deka mljevenih oraha
2 šećer vanilije
Pola kupice rakije travarice
30 g gratane tamne čokolade
Korica domaćeg limuna
3 ožice prezle
2 ožice muke
4 prstohvata mljevene kafe
Preljev :
70 grama čokolade rastopiti na lagoj vatri sa 4 ožlice vode i 50 g masla
Postupak:
Najprije izbatimo bjelanca u čvrsti snijeg. Dodamo im naizmjenično jedno po jedno žumanjce i cukar. Batimo dok smjesa ne postane gotovo kremasta, slično ko i za padišpanj. Dalje više ne koristimo mikser nego samo drvenu kuhaču.
Jedno za drugim dodavamo sve sastojke, prvo rakiju, zatim ostalo i muku na kraju. Sve postepeno dodajemo i neprestalno miješamo kuhačom da se sastojci sljube. Na dno kalupa stavimo papir za pečenje ili ga namažemo maslom i pospemo prezlom. Strane obruča ostavimo suhe.
Za vrijeme pripreme torte ugrijemo pećnicu na 150 °C i stavimo tortu peć izmedju 55 i 60 min. Špaher nikako ne otvaramo dok se peče.
Ohlađenu tortu preliti preljevom i ukrasiti polovicama oraha i listićima mjendula. Ukrasiti je možete po želji i drugim sastojcima .
Neke od starijih domaćica koje danas više nisu s nama bi znale učiniti i fil od štauba i masla ali takva torta bi se činila samo za svadbe.
Ova verzija je bila simbol feste na našim trpezama a ričetu rado prenosimo iz generacije u generaciju!
Katija Puljizević
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev