3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Morski pauk na lešo

ŽELINA KUŽINA Morski pauk na lešo
Foto: Željko Višić

Morski pauk nije često u ponudi na našim peškarijama ni u trgovačkim centrima, ali lokalni ribari po malim mjestima imaju ga u ponudi ... najčešće ulovljen mrežom poponicom i tada se prodaju u ribljoj mišanci (sa škarpunima, kokotima i dr.) .

Kupnja i priprema ribe

Imao sam sreću naletjeti na veće primjerke pauka u ribarnici Super Konzuma, a takva se prilika za kupnju na propušta. Prednost te kupnje je što vam tamo ribu  i očiste, pa sam izbjegao moguću opasnost od uboda na njegove otrovne bodlje.

Sav paukov otrov nalazi se u prednjih četiri do sedam bodlji povezanih crnom kožicom na leđnoj peraji, te po jednom bodljom na škržnim poklopcima. Sasvim slučajan nehotični ubod može stvoriti velike i bolne probleme koje na kraju treba rješaviti liječnik.

Foto: Željko Višić

Morski pauk je idealan za lešavanje ili za pripremu brujeta. U našem priobalnom pojasu prenosi se preporuka kako je kuhano (lešano) meso pauka najbolje za oporavak i liječenje bolesnika.

Sastojci:

- morski pauk; 1 – 1,3 kg (4 komada veličine cca 0,30 kg)

- krumpir; 0,80 dkg

- kapula; 1 kom srednje veličine

- mrkva; 2 kom srednje veličine

- rajčica; 1 kom srednje veličine

- peršin u vezici; ¼ vezice

- češnjak; 4 - 5 česna dlanom ili nožem zgnječena

– maslinovo ulje; 1 dcl,

– papar u zrnu; desetak zrna

- sol

- riža; 0,1 kg pomoćena

Foto: Željko Višić

Priprema jela:

Posuda za kuhanje mora biti dovoljno široka, tako da se povrće i riba može  rasporediti po dnu, nikako jedna preko druge.

Vode stavite dovoljno za 6 tanjura juhe, te povrće redom: oguljeni i prepolovljeni krumpir, kapulu razrezanu na 4-6 komada, mrkve prepolovljene po dužini, rajčicu razrezanu na manje komade, peršin, zgnječeni češnjak, papar u zrnu (može i mljeveni), sol i dvije žlice maslinova ulja. Kad zakuha, vatru smanjiti na pola, neka lagano kuha oko pola sata.

Krumpire probajte probiti čačkalicom, ako su pri kraju, dodajte ribu. Ribi je dovoljno deset do petnaest minuta.

Ribu treba nježno vaditi kuhinjskim pomagalima za cijeđenje, poslagati je na pladanj za serviranje zajedno s krumpirima i mrkvom, posuti s malo sjeckanog peršina, zaliti uljem, po želji popapriti ... nečim poklopiti, poklopcem ili npr. alumijskom folijom, da se ne ohladi dok se ne pojede juha.

Juhu procijedite i kada uzavre dodajte pomoćenu rižu. Rižu kuhajte „al dente“ ili onako kako volite.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Tanjuri neka budu posebni za juhu, a drugi za lešanu ribu i povrće.

Preporučujem da nakon juhe, ribu na tanjure servira domaćin kako se riba nebi raspala. Ne štedite ulje!

Uz ovo jelo pristaju sve vrste salata, možda najbolje, ljetna od rajčica i krastavaca.

Od vina bih preporučio pošip, žlahtinu ili malvaziju.

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Morski pauk s povrćem u škartocu | | Morski HR
Morski pauk (lat. Trachinus draco) najotrovnija je riba Jadranskog mora. Kad nas najrasprostranjeniji pauk bijelac može narasti do 40 cm dužine i čak do 1,5 kg težine. Tijelo mu je izduženo, u boku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.