2 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Salpa na gregadu

ŽELINA KUŽINA Salpa na gregadu
Foto: Željko Višić

Salpa je po općem mišljenju riba niže kategorije. Međutim, preporučujem da se držite one: sva riba je dobra ukoliko je svježa.

Na primorskim ribarnicama često se može pronaći svježa salpa. Pomirišite je obvezno, ukoliko vam je miris neugodan, ne kupujte je. Ukoliko miriše na friškinu i more, ta neka bude vaša.

Moja salpa je bila iz osobnog ulova, zato meni i puno ukusnija.

Sastojci:

- salpe; oko 1 kg (4 komada težine oko 0,25 kg)

- kapula; 1 kom srednje veličine

- mrkva; 2 kom srednje veličine

- rajčica; 1 kom srednje veličine

- krumpir; 4-5 komada srednje veličine

- peršin u vezici; ¼ vezice

- češnjak; 4-5 česna dlanom ili nožem zgnječena pa grubo narezana

– riža; 0,05 kg, namočena nekoliko sati

- maslinovo ulje; 1- 1,5 dcl,

- limunov sok od pola limuna

- list lovora; 1 kom

– papar u zrnu; 10-ak zrna

- sol

Priprema jela:


Posuda za kuhanje mora biti dovoljno široka, tako da sva riba može biti raspoređena po dnu, nikako jedna preko druge.

Na maslinovu ulju prodinstajte narezanu kapulu i na kolutiće narezanu mrkvu, posolite toliko da sve brže uvene. Dodajte krumpire narezane na ploške širine do pola centimetra, ubacite zgnječeni češnjak; na četvrtine ili ploške sječenu svježu rajčicu, zrna papra, lovor, nekoliko grančica peršina. Nadolijte toliko vode da povrće bude prekriveno. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri 10-ak minuta.

Poslažite ribu preko povrća pa je nježno utisnite do dna. Uokolo ribe posipajte rižu. Nadolijte još vode toliko da sve zajedno pliva. Kad jelo uzavre smanjite na slabu vatru. Nakon nekoliko minute pokapajte limunov sok preko ribe da se tijekom obrade ne bi raspala. Kuhajte dobro poklopljeno još 20ak minuta sve dok krumpir i riža ne budu gotovi. Provjerite slanost.

Ribu je inače lako prepoznati kad je gotova, ... počnu se odvajati peraje od tijela ribe. Nikako je se ne smije prekuhati jer postane gnjecava, a njen izvorni okus nestane u dužem kuhanju.

Serviranje:

Preporučujem da jelo servira kuhar ili domaćin. Ribu treba nježno vaditi,po mogućnosti u komadu, svaku na svoj duboki tanjur. Preko nje preliti kuhano povrće i rižu s tekućinom (juhom), preko svega nakapati još maslinovog ulja i posuti s malo sjeckanog peršina. I to bi bilo to!

Jelo se može konzumirati i žlicom i vilicom, po vlastitom izboru. Močenje kruha je apsolutno dozvoljeno.

I vino također!

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.