>
Evo recepta za jedan od načina pripreme Šibenske torte. Ovo smo napravili ovog lita. Zaslužila je poseban album “Kad padne cukar”. Pa evo ko nije vidija nek poviri i prova je napraviti. Meni je puno draga.
Triba nam:
30 dkg orasa,
eko naranča (ja uzeja u Spara i to južnoafričku, 8 jaja,
2 x 100 dkg čokolade za kuvanje,
25 dkg cukra,
2 žlice oštrog brašna,
malo masla, malo vanilje,
dvi datule,
malo ruma (po želji ali ne puno),
2 žlice meda….
I onda orase sameljete, naranču kuvate na laganoj vatri po ure; odvojite žumanjca od bilanca. Bilanca izmiksajte malo kasnije da se ne razvodne; izmiksajte žumanjca i cukar nježno na pari rastopite čokoladu (prvih 10 deka), dodajte u žumanjce. U tu užbačenu smjesu dodajte izmiksanu i dobro usitnjenu naranču – mišajte.
Sljedeći idu mliveni orasi – miksajte lagano; nježno dodajte užbačena bilanjca i još nježnije mišajte ručno da se dobro sljubi,
Dodajte one dvi žlice oštrog brašna. Izlijte smjesu u kalup i stavite u pećnicu na 180 50 minuta.
Kad je gotovo izvadite i nek se malkice ohladi pa prelijte rastopljenom čokoladom (onih drugih 10 deka).
I jedino što morate napraviti je – pojisti i uživati u društvu svojih najbližih i prijatelja, pa i namjernika…
E, pitali ste za babin tač. Dvi “otribljene” datule, 2 žlice meda i ruma po želji. A ne mogu sve ni kazat, da se baba ne naljuti…
Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.
Željko Krnčević
PROČITAJTE JOŠ:
ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Šibenske kroštule
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev