2 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Mandulata - Lipo i slatko iz djetinjstva!

ZEMLJA GURMANIJA Mandulata - Lipo i slatko iz djetinjstva!
Foto: Željko Krnčević

Ovo su okusi i mirisi od najranije moje dobi. Životne i gurmanske. Poseban osjećaj – Mandulata: Bilo mi je to jedno uzvišeno slatko. Koje se ritko radilo u kući.

Ono kućno bilo je lipo, prhko i ukusno, ali (neka mi se bakica ne naljuti), meni je bilo lipše ono kupovno. U moje vrime kupljeno u Bobisa. Bilo ih je 4 u Gradu. Na rivi kod Turista, na početku Kalelarge u Marušića, na kantunu kod današnjeg Civitas sacra, a onda Modnog magazina (uh, tamo sam iša po krafne sa šlagom iz Lege – posebna delicija velikog odmora, ali to je posebna priča), a „veliki“ je Bobis bija di je danas Giro espresso od našega Zlatka.

E, i onda je odlazak po mandulatu bija poseban doživljaj. Davali su ga u kartu, a kasnije su ga pakirali u kartonske kutije. Bila, tvrda ploča, koja naravno nije mogla dočekati da dođe kući. Podililo bi e to s ekipom, sve ono šporkim rukama od frenja ili posli basketa. Ruke crne od „plemenite“ šporkice, ali ništa nije smetalo.

Slatki i slasni mandulat od malo sastojaka ali pun okusa koji su se razlivali po papilama dragog mi Njegovog Veličanstva Nepca. Liti bi se mandulat teke rastopija pa bi se prsti zalipili. U „moje“ vrime sićam se, radija se mandulat s rižinim papirom, a danas se s korama od oblatni, kako se radija i u nas kući. A naš je mandulat skoro isti ka' i taljanski Torrone koji naravno potječe iz „najguzičarskije“ zemlje na svitu – Italije.

Kažu da je napravljen 1441. godine za vinčanje vojvode i vojvotkinje od Milana, Biance Marie Visconti i Francesca Sforze. Tamo se doduše koriste i pistacie i lješnjaci, ali zasigurno je to s one strane Jadrana došlo i kod nas ka' i puno drugih lipih stvari. Možda je baš ovih dana vrime da ga pokušamo sami napraviti, pa makar i pogrišili, uživati u ovom lipom i jednostavnom, ali od mene obožavanom slatkom.

Ušao je mandulat i u kalendar za 2017. koji je radila moja teta Zdravka Najev, rođena Krnčević u izdanju Hrvatske žene. Slikali smo ga u rakamanoj tavaji, e koja je opet posebna priča u mojoj obitelji.

Dakle, ajmo pokušati napraviti mandulat:

  • 5 bjelanjaka
  • 30 dag šećera20
  • 30 dag meda
  • 25 dag bajama
  • 2 oblatne

Bajame popržiti i krupno narezati. Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg. Lagano dodavati šećer i dalje miješati. Med dobro zagrijati na pari i u rastopljeni med dodavati bjelanca sa šećerom i kuhati još pola sata uz miješanje.

Dodati bajame i nastaviti kuhati dok se smjesa ne počne odvajati od stjenke posude.

Na dno padele staviti oblatnu, izliti još vruću smjesu, poravnati, preko nje staviti drugi list oblatne i pritisnuti.

Sutradan rezati ugrijanim nožem na jednake komade.

A evo jedne izjave o minulim slasnim vremenima: "Još i danas osjećamo mirise koji su se širili na ulasku u Kalelargu, a dolazili iz 3M slastičarne (Marušić, Mudronja i Merlak). Nikad više onog mandulata!”

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.