3 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Morski gušti s malo špinata i krumpira

ZEMLJA GURMANIJA Morski gušti s malo špinata i krumpira
Foto: Željko Krnčević

Evo za moje prijateljice i prijatelje koji ogladne oko ove ure. I tako nas eto u našoj Gurmaniji u novoj seriji albuma. Red je da se pomalo zahvalimo i našem priki Posejdonu iliti Neptunu kako ga Rimljani zvahu. A on je prema nama i prema našem Sokolu kako kada, zavisi kakve je volje i kako izlazi na kraj sa svom onom ekipom ispod.

Te plastika, te zatopljenje, te plime i potresi, te najveća glupost na Svitu zvana – čovik... Stvarno mu nije lako. Zato mu budimo zahvalni i u ovim albumima "Iz Posejdonovog vrtla", spomenimo se lipih morskih delicija. Virujte mi, i u onim malima se može uživati. Jerbo, šta je bliže penzija, triba se prilagodit i sastaviti i menije koji odgovaraju trenutku.

A u Posejdona našega ima svega lipoga. Ovaj nam je put posla po Njegovoj Gurmanosti Periću i našem starom dobrom Sokolu puno toga lipoga. Ovaj put, za nas četvero, dva dana lipe spize.

Vidite na slici – moli i molići, tabinja, škrpinice i grdobinice. Uz to i špinjačica od mog debelog prijatelja Ive. Ekološka, posebnog okusa, virujte mi.

Kako se ja još moram čuvati radi skinute mrene, to je moja životna suputnica ovaj put stala uz špaker. Pa smo lipo spremili – odma nako friško iz mora, moliće frigane (znate ono, uvaljaju se u brašno, pa u ulje, pa kad su gotovi lipe krupne soli. Kad s malo kruva „potareš“ prazni pijat, onaj okus ulja, ribe i soli...) Ivinu špinjaču. Začinjenu krupnom soli iz Stona i paprom crnim turskim.

A sutradan, tj. danas juhicu od ona tri veća mola i još molića friganih. Znači, najprije malo maslinovog i vode pa na tome lagano prokuvat mole. Izvadit ih, doliti vode, staviti povrće i pustiti da kuva.

Pri kraju opet dodati ribu. Prociditi.

Kumpire koji su se kuvali s ribom isići na fete, servirati s ribom, posoliti, popapriti. Po želji dodati luk i petrusimen i doliti još ulja. Limuna ekološkog politi po ribi ko voli. Meni paše.

Na malo ulja kratko zapržiti riže (ja imao Arborio) i onda doliti juhu i ulja po potrebi, kao i soli i papra. Ovaj put smo uz friganu ribu napravili kumpir salatu. Znači, lešani krumpir, sol, papar, ulje, aceto i kapulica. Sve lipo i nježno promišati da se krumpir puno ne skaši. Kombinacija svega ovoga je izvrsna.

Eto, nismo ni pola ribe iskoristili, sutra je novi izazov... I onda promislim zašto stari Šibenčani nisu volili mole. Ja sam ih počeja isti tek nakon povratka s faxa. Moji nisu njih kupovali, to je bila neka naša šibenska infišacija valjda. Barem u mom širem okruženju.

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.