Orade i škampi s gradela, mladi sir sa začinima i domaća pašteta od tune

Foto: Marijan Zujić

Kod jednostavnih domaćih recepata, kako i naziv ove rubrike govori, bitno je ne komplicirati nešto, što je već u narodu poznato kao najjednostavnije, a najčešće i najukusnije. O oradama i škampima s gradela već smo pisali, no kombinacija pečenog s paštetom od tune idealna je za više ljudi za ručkom. 

Iako u ovo epidemijsko vrijeme “novo normalno” više nije kao nekad, svejedno, ako će se za trpezom naći šira obitelj ili pak susjedi s kojima ste u kontaktu, najbolje posegnuti za isprobanim receptima.

Foto: Marijan Zujić

Škampi na gradelama su vrlo brzo i jednostavno pripremljeni. Treba ih tek povremeno okrenuti da ne izgore, i ostaviti da se ravnomjerno peku. Pečenje traje samo pet do deset minuta što ovisi o jačini žerave i veličini škampa. Nikako nemojte pretjerati s duljinom pečenja da škampi ne izgore i presuše se, nego da ostanu ukusni. Potrebno ih je peći tek toliko da se meso u njima zgruša na povišenoj temperaturi.

Kod pečenja oradi na gradelama, valja pripaziti da se gradele dobro ugriju (spale) te ih tako vruće treba očetkati ručnom čeličnom četkom, dobro ih očistiti od ostataka prijašnjeg pečenja. Nauljiti papir  te premazati vruće gradele. Kad su gradele ugrijane i masne, riba se za njih prilikom pečenja ne lijepi. Komižani stavljaju peći ribu na hladna gradela, također se riba neće lijepiti za njih ako su dobro očišćene i nauljene, iskušao sam i ovaj način.

Foto: Marijan Zujić

Kad se riba stavi na gradele, povuče se malo naprijed natrag i ne dira se više dok se dobro ne zapeče s te strane. Kada je riba pečena na donjoj strani, sama se odvoji od gradela, ako se lagano ne odvaja pričekajte još koju minutu. Upravo mnogi tu najviše griješe ili je na početku pečenja ne posuše i zaulje pa im se zaljepi za gradela. Pazite kako okrećete ribu jer će se  raspasti ako  niste dovoljno spretni i pažljivi. Obavezno koristite lopaticu i viljušku (pinjur).

Foto: Marijan Zujić

Riba se tijekom pečenja premazuje ružmarinovom grančicom umočenom u maslinovo ulje. Riba je brzo gotova, zato pazite da je ne pečete predugo jer ćete je presušiti. Manju ribu okrećete samo jednom, a gotova je kada koža poprimi smeđe zlatnu boju i postane hrskava.

Kad je riba pečena, posloži se na pliticu, servira se sa izrezanim limunom te se prelije maslinovim uljem, sitno sjeckanim češnjakom i peršinom.

Foto: Marijan Zujić

Kod paštete s tunom nema puno filozofije. Nakon što se tuna očisti od kosti i tamnijeg dijela mesa, usitnite češnjak i krastavac. Sve ubacite u blender ili ručni mikser i dotajte još dva slana inćuna, malo papra, limuna, 2 žlice maslinova ulja, 3 žlice majoneze i 2 žlice senfa. Upalite blender, dok ne dobijete kompaktnu kremastu masu, a ako nemate domaće tune, poslužit će i ona iz konzerve.

Uvijek se u hladnjaku nađe vrsta sireva domaćih (mladi kravlji sir, ovčiji. kozji, sir iz mješine) i stranih (GRANA PADANO, PARMEZAN, EMENTAL, CAMBERT, GORGONZOLA, FETA….). Gosti također obožavaju mladi kravlji sir sa začinima, a najbolja je kombinacija origano, vlasac, rikula, baziliko, češnjak.

Dobar tek!

Marijan Zujić, Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ŠKAMPI S GRADELA Jednostavni domaći recepti

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Orada pečena na gradelama i povrće na pari